Assertiviteit

Assertiviteit is de eigenschap om duidelijk en direct te communiceren en te handelen, zonder agressief of passief te zijn. Het betekent dat je op een respectvolle manier voor jezelf opkomt en je grenzen aangeeft, terwijl je ook rekening houdt met de gevoelens en behoeften van anderen. Assertiviteit kan helpen om conflicten op een productieve manier op te lossen en een gezonde balans te behouden in persoonlijke en professionele relaties.

Het tegenovergestelde van assertiviteit is passiviteit.

Passiviteit betekent dat je niet duidelijk communiceert of opkomt voor jezelf en je behoeften, en dat je je laten leiden door anderen in plaats van je eigen mening te uiten of te handelen. Dit kan leiden tot frustratie en ontevredenheid, omdat je niet in staat bent om te krijgen wat je wilt of nodig hebt.

Het tegenovergestelde van assertiviteit is ook agressiviteit. Agressiviteit betekent dat je op een onrespectvolle of onacceptabele manier opkomt voor jezelf en je behoeften, zonder rekening te houden met de gevoelens en behoeften van anderen. Dit kan leiden tot conflicten en slechte relaties, omdat anderen zich aangevallen of gekwetst voelen door je gedrag.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om assertiever te worden:

  1. Begin met het leren kennen van je eigen behoeften, grenzen en waarden. Dit kan je helpen om duidelijk te communiceren wat je wel en niet accepteert en wat je belangrijk vindt.
  2. Oefen met het uiten van je mening en het maken van verzoeken op een directe, maar respectvolle manier. Dit kan je helpen om zelfverzekerder te worden in het uiten van je behoeften.
  3. Leer hoe je nee kunt zeggen. Het is oké om af en toe nee te zeggen als je iets niet wilt of niet in staat bent om te doen.
  4. Oefen met het oplossen van conflicten op een assertieve manier. Probeer te luisteren naar het standpunt van de andere persoon en zoek naar manieren om tot een compromis te komen.
  5. Zoek professionele hulp als je moeite hebt om assertief te zijn. Een therapeut of coach kan je helpen om deze vaardigheid te ontwikkelen en toepassen in je dagelijkse leven.

Boeken

Er zijn verschillende Nederlandstalige boeken die gericht zijn op het versterken van assertiviteit:

  1. “Assertiviteit: hoe je vriendelijk voor jezelf opkomt” van Dale Carnegie Training
  2. “Assertief communiceren: hoe je op een respectvolle manier voor jezelf opkomt” van Jan van der Ploeg
  3. “Assertief zijn: hoe je voor jezelf opkomt zonder anderen te kwetsen” van Marijke Kuiper
  4. “Assertief leiderschap: hoe je op een respectvolle manier leiding geeft” van Felicity Menzies

Ik raad aan om de boekbeschrijvingen te lezen en te bepalen welk boek het beste bij je past. Het is ook een goed idee om advies te vragen aan een professioneel, zoals een therapeut of coach, als je op zoek bent naar hulp bij het ontwikkelen van assertiviteit.

Assertieviteitstraining voor kinderen

Assertiviteitstraining voor kinderen kan helpen om de sociale en emotionele vaardigheden van kinderen te versterken. Door te leren hoe ze op een respectvolle manier voor zichzelf opkunnen komen en hun mening kunnen uiten, kunnen kinderen zich zelfverzekerder en zelfbewuster voelen. Bovendien kan assertiviteitstraining helpen om conflicten op een productieve manier op te lossen en een gezonde balans te behouden in sociale en professionele relaties. Onze assertiviteitstraining voor kinderen is gericht op het op een leuke en interactieve manier aanleren van deze vaardigheden, zodat kinderen deze kunnen toepassen in hun dagelijkse leven. Neem contact op met ons om te horen hoe we uw kind kunnen helpen om assertiever te worden.